NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Vel over probleem (2): De wanhoop nabij

KRO Vel over probleem II: De wanhoop nabij | KRO, 13 jan 2010

Hoe gaat het nu met de negen anorexia-patiënten die Jessica Villerius volgde in de veelbesproken documentaire Vel over Probleem, die de KRO op 15 juli 2009 uitzond? Het antwoord op die vraag is schokkend: van de negen is er één met wie het relatief goed gaat. Met twee ging het zelfs zo slecht dat ze bijna overleden zijn.

In de uitzending staat de vraag centraal hoe het nu gaat met de anorexia-patiënten die Jessica Villerius volgde in de documentaire die de KRO op 15 juli 2009 uitzond. Het antwoord op die vraag is schokkend. Van de negen meisjes is er één waarmee het relatief goed gaat. Twee meiden zijn na de documentaire bijna overleden. Eén door ondervoeding en de andere na een poging tot zelfdoding. De tweede documentaire van Villerius laat zien hoe de hulpverlening blijft falen in de aanpak van anorexia-patiënten. Hoe klinieken hun patiënten keihard aan hun lot overlaten nadat ze de kliniek, om wat voor reden dan ook, hebben verlaten.

Jessica Villerius: "Na het maken van de film was ik wel even klaar met het thema anorexia. Ook omdat ik er zelf aan heb geleden, wilde ik het achter me laten. Maar die meiden kon ik niet loslaten. Ze kregen steeds nul op het rekest van de hulpverleners. Eén meisje heb ik naar het ziekenhuis gebracht waar bleek dat ze een hartslag had van een comapatiënt. Ze moest per direct aan de sondevoeding en de artsen vertelden dat als we een paar uur later waren geweest ze weinig meer hadden kunnen doen. Ik vind het schandalig dat zo'n meisje door de kliniek waar ze heeft gezeten niet in de gaten werd gehouden."

Bekijk ook Vel over probleem (1)

1938 keer bekeken

viewcounter