NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

JZHMH: Psychische stoornissen

Je Zal Het Maar Hebben: Psychische stoornissen | BNN, 30 nov 2004

Rust vinden is niet zo gemakkelijk als je een traumatische ervaring hebt gehad.In deze aflevering aandacht voor dwangstoornissen, posttraumatische stress stoornissen (PTSS) en Psychogene pseudo epileptische aanvallen (PPEA's).

Licht medisch jongerenprogramma waarin aandoeningen waar vaak nog taboes over bestaan worden onderzocht. Patrick Lodiers praat open en spontaan met jonge mensen over hun aandoening.

Afl.: Psychische stoornissen
Dwangstoornis: Serge is 23 jaar en heeft een dwangstoornis. Sinds negen jaar telt hij alles wat los en vast zit. Serge heeft een teldwang. Bij alles wat Serge doet, telt hij. Hij moet altijd uitkomen op het Getal 5. Stel voor dat hij 10 treden op de trap loopt dan deelt hij het door 2 en dan komt hij dus uit op 5. Als de trap 11 treden heeft dan slaat hij een tree over.

Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): Lenneke is achttien jaar en heeft een posttraumatische stressstoornis. Een stoornis die kan ontstaan nadat je een trauma hebt meegemaakt. Ze heeft o.a. last van nachtmerries, slapeloosheid, machteloosheid, verhoogde waakzaamheid, hartkloppingen, verstijven, zweten en ze is nog bang in het donker in huis.

Psychogene pseudo epileptische aanvallen (PPEA's): Josien is 23 jaar en heeft twee jaar geleden haar eerste Psychogene pseudo-epileptische aanval gehad. En dat ziet eruit als een epileptische aanval maar de oorzaak is niet te vinden in de hersenen. Door onder andere een traumatische gebeurtenis kun je PPEA's krijgen. En als je ze eenmaal hebt, kom je er ook niet zo makkelijk meer vanaf. Presentatie: Patrick Lodiers.

1316 keer bekeken

viewcounter