NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

De mythe van olijfolie

Weet wat je koopt: De mythe van olijfolie | VARA, 26 okt 2009

Op zoek naar het verhaal achter de zogenaamde gezonde vetten. En wat blijkt? Bakken en braden in goedkope olie is beter dan in dure. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan ontrafelt de geheimen van het boter- en olie-schap in de supermarkt. Wanneer gebruik je olie en wanneer boter? Welke soort is de meest gezonde? En wat doen vetten nu echt met je cholesterol?

We koken in olijfolie, bakken, braden en frituren erin en gooien het door de sla. Op tv zien we beelden van super gezonde Italianen met olijfolie. We denken dat hoe duurder de olijfolie is, hoe gezonder. Is dat wel zo? Zonnebloemolie is volgens professor Katan zelfs gezonder dan olijfolie! Hoe zit het nou met die oliën? Als olie beter is, mag je je malse vlees dan nooit meer in de roomboter gooien?

Peter Klosse, oprichter van de Academie voor Gastronomie, vertelt hoe je écht het beste biefstukje bakt. Want als vloeibaar vet zo gezond is, moet je dan in de keuken alleen nog olijfolie gebruiken?

814 keer bekeken

viewcounter